2013. június 13., csütörtök

Bicske Day - Dinnyés

Ismét egy rendezvényen vettünk részt hétvégén, méghozzá Bicskén. Június nyolcadikán a hatvanéves Gimi rendezésében Bicskedély-Bicske Day néven egy örömünnepre hívták a város apraját és nagyját, amelynek keretében egy világrekord kísérletre is vállalkoztak. A reneszánsz kirakodóvásáron és forgatagon mintegy kétezer ember fordult meg a bicskei Batthyány kastély parkjában. A fő látványosság egy PET palackokból épült sárkány volt. A hasznosítással környezetvédő  üzenetet is hordozó 25 méteres alkotás minimum 15 ezer összegyűjtött, összeadott PET palackból épült meg, de inkább többől.  

 A sárkány éjjel...
... és nappal

Az igen jó hangulatú rendezvényen mi is képviseltettük magunkat, a sok érdeklődőnek meséltünk a WWF tevékenységéről, lehetett jelképesen örökbe fogadni, megismerkedni a kiadványainkkal, a kisebbek pedig szebbnél szebb színezőket készítettek közben.


Másnap újra ellátogattunk Dinnyésre, ahol ismét megannyi színpompás madár várt ránk. Elsőként mint régi ismerőst üdvözöltük fészkükön a gólyákat, ahol már a tollas fiókák is kidugták a fejüket, majd még a faluban elénk került a balkáni fakopáncs.

fehér gólya
balkáni fakopáncs

 A Dinnyési fertőn bőven volt víz, viszont szerencsére száraz lábbal értük el a kilátót. A kilátóról elénk terülő vízen számos madarat figyeltünk meg. A búbos vöcskök mellett a ritkább vörösnyakú vöcskök, és a feketenyakú vöcsök is megmutatta magát. A nyílt vízen igen sok üstökös réce, szárcsa és kanalas réce mellett böjti récéket is láttunk. A nádasban és felette nagy kócsagok vadásztak, vörös gémek szálltak, de a barna rétihéja is kereste táplálékát, méghozzá a kilátó előtt méterekkel elrepülve.

 vörösnyakú vöcsök...
... és fészke a tojásokkal a nád sűrűjében

 nagy kócsag lesben állva...
... és lecsapva a kiszemelt halra

vörös gém

barna rétihéja tojó

 a lelkes csapat a nádasban...
... és hazafelé tartva


Fotók: Bombay Bálint

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése